Η Πόλη του Αιγίου
Ο Δήμος Αιγίου σήμερα αποτελείται από τα διαμερίσματα Αιγίου, Βαλιμιτίκων, Δαφνών, Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Κούμαρη, Κουνινάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Παρασκευής, Πτέρης, Σελινούντα, Τεμένης και Χατζή. Tο Αίγιο είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό (27.741 κάτ.) και έκταση (151.101 στρέμματα) στο νομαρχιακό διαμέρισμα της Αχαΐας.
egio1Η σύγχρονη πόλη του Αιγίου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με μοναδική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, στην ίδια ακριβώς θέση με την ομηρική πρόγονό της. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως κομμάτια από Μυκηναϊκά νεκροταφεία, αλλά και ευρήματα των κλασικών χρόνων στην κορυφή του λόφου της σημερινής πόλης, και Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής πίσω από το παλιό εργοστάσιο της χαρτοποιίας Λαδόπουλου. Οι πρόποδες του Χελμού και του Παναχαϊκού και οι ποταμοί Σελινούντας και Μεγανίτης είναι τα φυσικά όρια της περιοχής.

tripitiΝεοκλασικά αρχοντικά όπως η Δημοτική Αγορά, όπου σήμερα φιλοξενείται το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και το Μέγαρο Παναγιωτόπουλου, συνθέτουν το σύγχρονο αρχιτεκτονικό τοπίο του Αιγίου, το οποίο έχει και τα θρησκευτικά του κοσμήματα: Τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τρυπητής, καθώς και τους Ναούς της Φανερωμένης και των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στην πόλη του Αιγίου λειτουργεί και Δημοτικό Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο.

Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων, προσφέρει πανοραμική θέα προς τη Στερεά Ελλάδα, αλλά είναι και σημείο αναφοράς για κοσμικές συναντήσεις ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα καφέ που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας, σφύζουν από ζωή.

Ο πλάτανος του Παυσανία και οι 12 βρύσες στο λιμάνι του Αιγίου είναι εγγύηση δροσιάς. Γεύσεις ροδοζάχαρης που παρασκευάζουν, από καλλιέργειες ροδώνων οι μοναχοί της ιστορικής Ιεράς Μονής Ταξιαρχών που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από το Αίγιο, αποτελούν τη σπεσιαλιτέ της Αιγιάλειας, ενώ ο υδροβιότοπος της Αλυκής στην ανατολική ακτή του Αιγίου γίνεται φωλιά για τα άγρια πουλιά και τόπος για να ξεκουράζουν τα μάτια τους οι επισκέπτες.

Η Κουνινά έχει να επιδείξει την ιστορική Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ τα Διγελιώτικα και η Τέμενη παίζουν με τις ομορφιές της φύσης, προσφέροντας άρωμα από λεμονιές και πορτοκαλιές, ίσκιο από ελιές και απέραντες γραφικές παραλίες.